Inleiding
Welkom op de website van de Nederlandse ¼ ton zeilers (Dutch ¼ ton fleet). In 2013 is tijdens de Lenco regatta op het IJsselmeer voor Lelystad de eerste Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) georganiseerd voor de vele vele jong bejaarde racemonsters die in Nederland liggen. Deze website is opgezet om eigenaren en liefhebbers van 1/4 tonners te informeren en te enthousiasmeren over evenementen en natuurlijk over de weer springlevende klasse.

Ter ere van alle DQTC's tot nu toe zijn boeken gemaakt over de geschiedenis en ontwikkeling van de ¼ tonners met verhalen van ontwerpers, bouwers en zeilers. PDF exemplaren van de vijf boeken zijn gratis te downloaden van de pagina MEDIA. 

Voel je vrij om contact met ons op te nemen!
Bekijk ook onze pagina op Facebook

Sponsoren DQTC 2018!
Deze website, de revival van de 1/4 tonners in Nederland en de Dutch Quarter Ton Cup 2018 worden mede mogelijk gemaakt door:

StarTracking. Dit bedrijf biedt een uitgebreid pakket aan producten voor het opsporen, volgen en beveiligen van uw eigendom. Tevens heeft StarTracking in de afgelopen jaren een aantal voor de watersport zeer interessante instrumenten ontwikkeld, die aangeboden worden in de webshop op www.star-tracking.com

Apollo Sails Benelux. Deze zeilmaker voor cruising- en clubwedstrijdzeilen is ook officieel Banks Sails Nederland. Via Banks Sails is er een schat aan ervaring op het gebied van wedstrijdzeilen. Ooit gedacht aan mooie (mebraan)zeilen voor je 1/4 tonner? Arjan gaat graag het gesprek met je aan en laat graag zien wat er mogelijk is.

Apollo Sails Cruising - www.apollosails.nl
Banks Sails Racing - www.bankssails.nl

Zeilmakerij Köster Sails. Ook deze allround zeilmakerij uit Enkhuizen - met een belangrijke focus op de watersportsector - sponsort de DQTC dit jaar! Al ruim 30 jaar staat Köster Sails bekend om hun buiskappen, bootkappen en achtertenten welke ze met oog voor detail in hoge kwaliteit leveren. De belangrijkste drijfveer is passie voor het vak en passie voor watersport. Ze dragen graag bij aan uw behouden vaart!

Meer info is te vinden op de website www.kostersails.nl

Nieuws

DQTC 2018 verzeild!
Na de Zuiderzee Regatta - tevens 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 - die overigens knap gewonnen werd door de familie Kroon op de Zeeton 'Larissa' kon de eindstand van de DQTC worden berekend. Het was ontzettend spannend en uiteindelijk eindigden de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel en de 'Larissa' met evenveel punten. Omdat de 'Second Wave' een betere score had gevaren in Lelystad (daar waren de meeste boten en konden de meeste punten worden verdiend) wint die overall de DQTC! Van harte Bart en bemanning, goed gevaren! Klik hier voor de eindstand.

Dit najaar gaan we evalueren en plannen maken voor de DQTC van 2019. Suggesties? Mail ze naar kwarttonzeilers@gmail.com

Last minute sponsoren DQTC 2018!
Cool! Zowel Pig & Hen, RĒVO (Menrad Nederland BV), More Marine als On Deck stellen prijzen ter beschikking voor de laatste twee evenementen van de DQTC! Top!

Geslaagde Pampus Regatta verzeild
Afgelopen weekend is in de diepe put voor Muiden de Pampus Regatta verzeild. Op zaterdag werden drie op- en neer banen gezeild en op zondag twee middellange banen. Het was super zeilweer en erg spannend, ieder foutje werd ogenblikkelijk afgestraft. De vloot werd wel een beetje in twee groepen gesplitst. Dit najaar maar eens evalueren, misschien zijn twee groepen zo gek nog niet. Uiteindelijk won Jos Kroon met zijn Zeeton 24 'Larissa' de Pampus Regatta. Tweede werd Bart Snel met zijn Robber 3E 'Second Wave'en derde Hylke Steensma met zijn Extra Paulette 'Black Pearl'. Nu even bijkomen en dan volgend weekend de Zuiderzee Regatta / 1/4 Ton Klassenkampioenschap vanuit Muiden! 

Finale DQTC 2018 in zicht!
Na de zomervakantie staan de Pampus Regatta (Durgerdam, 8 en 9 september) en de Zuiderzeeregatta = 1/4 ton Klassenkampioenschap (Muiden, 15 en 16 september) op het programma. Aan de ene kant zijn twee opeenvolgende weekeinden een belasting, aan de andere kant misschien juist een goede reden om voor twee mooie evenementen naar het IJmeer te komen. Je boot kan vast wel voor weinig in Durgerdam of Muiden een midweekje logeren, daar ga ik nog achteraan.

Pampus Regatta: info en inschrijven op www.pampusregatta.nl
Zuiderzeeregatta = 1/4 Ton Klassenkampioenschap: info en inschrijven op www.knzrv.nl

De eerste 1/4 tonner heeft zich inmiddels ingeschreven! Wie volgen?

Blue Water App Regatta verzeild!
Afgelopen weekend is vanuit Lelystad de Blue Water App Regatta gevaren. De 10 1/4 tonners vormden de grootste startgroep en het was weer een feestje om de best verschillende boten tegen elkaar te zien racen. Close racing zowel op het water (in meters) als in de uitslagen (in seconden). De Robber 3E SECOND WAVE van Bart Snel en zijn twee zoons ging als de rook en was een klasse apart.


De tussenstand van de DQTC verschijnt binnenkort op de site van de Noordzee Club. Het is nog erg spannend en na de Pampus Regatta (vanuit Durgerdam) en het 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 (vanuit Muiden) in september weten we wie met de eindoverwinning naar huis gaat! 

De DQTC is van start!
Afgelopen weekend is vanuit Marina Muiderzand de Almere Regatta verzeild, het eerste evenement van de DQTC. En wat een schitterend weekend was het. Een mooie vloot van 12 verschillende 1/4 tonners aan de start van de Almere Regatta, het eerste evenement van de DQTC. Na vijf spannende wedstrijden werd de Sprinta Sport 'Impuls' van Cock Baas eerste, de Extra Paulette 'Black Pearl' van Hylke Steensma tweede en de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel derde. De einduitslag en foto's staan op www.almereregatta.nl

Helaas geen 1/4 tonners bij het Deltaweekend, dus op naar de Blue Water App Regatta in Lelystad. We hebben flink reclame gemaakt dus we hopen dat er weer ongeveer 10 jong bejaarde race-orgels aan de start verschijnen! Info en inschrijven op www.bluewaterapp-regatta.nl

DQTC regatta book 2017
Het heeft iets langer geduurd dan gepland maar het Dutch Quarter Ton Cup regatta book 2017 is - dikker dan ooit en - te downloaden van de pagina MEDIA. Dank aan allen die input hebben geleverd en natuurlijk dank aan de sponsoren die de opmaak van het boek mogelijk hebben gemaakt. Veel lees plezier! 

Seizoensopening
Zaterdag 17 februari is in Naarden bij de R&ZV Naarden de Droge 1/4 Ton Seizoensopening georganiseerd. Ruim 30 1/4 ton zeilers waren aanwezig en luisterden aandachtig naar de lezing van Henk Plaatje over de Regels voor Wedstrijdzeilen. Het was een zeer geslaagde en gezellige middag. 

Zaterdag 256 mei vindt er waarschijnlijk in Muiderzand een gratis ORC Groepsmeting plaats voor 1/4 tonners. Er hebben zich al twee eigenaren gemeld. Let op: Geen kosten voor de meting, de ORC meetbrief moet wel worden betaald. Interesse? Stuur even een mail naar kwarttonzeilers@gmail.com